Rabatdelen bevestigen? Dat doe je zo!
Wanneer je aan het klussen bent met rabathout, is het van belang dat je hier op de juiste manier mee om gaat. Zeker bij het bevestigen van diverse delen van dit type hout zijn er goede en foute manieren om dit te doen. Pak je het bevestigen verkeerd aan? Dan kan je hout gaan scheuren rondom de punten waarop je het bevestigd hebt. Wil je dit voorkomen en jouw rabathout op de juiste manier bevestigen? Lees dan zeker verder, want in dit artikel lees je hoe je delen rabathout precies moet bevestigen!
Aandachtspunten bij het schroeven van Zweeds rabathout
Wanneer je rabatdelen aan elkaar gaat bevestigen, wil je dit natuurlijk op de juiste manier doen. Als je de rabatdelen met schroeven gaat bevestigen, dan is er één ontzettend belangrijke basisregel om rekening mee te houden: maak je gebruik van Zweeds rabat? Dan moet je alleen de delen aan de dikke kant aan elkaar schroeven. Wanneer je alleen aan de dikke kant van het hout schroeft, kan de dunne kant vastgehouden worden door het stukje overlapping van de stukken hout. Hiermee geef je het hout de ruimte om in de breedte te kunnen werken. Krijgt het hout deze ruimte niet? Dan zul je zien dat er zich scheuren gaan vormen in het hout rondom de plek waar de schroeven geplaatst zijn.
De montage van rabat
Wanneer je rabathout gaat monteren, is het enorm belangrijk dat je voldoende regelwerk gebruikt. Goede soorten regelwerk om te gebruiken bij het bevestigen van rabathout, is van Douglas- of eikenhout. Hierbij moet het regelwerk een afstand van zo’n zestig centimeter van elkaar hebben. Door regelwerk te gebruiken bij de montage van het rabathout, voorkom je scheurvorming in je hout.
Ook is het bij het monteren van de rabatdelen belangrijk dat de schuttingpalen niet op een te grote afstand van elkaar staan. Ook wanneer de palen een te grote onderlinge afstand hebben, kan dit leiden tot scheuren in het hout. De maximale afstand die je kunt aanhouden tussen de palen is twee meter.
De belangrijkste aandachtspunten samengevat:
Je wil natuurlijk snel aan de slag gaan met jouw klus of project, zonder deze belangrijke aandachtspunten voor het bevestigen van het hout te vergeten. Daarom volgt hier een snelle opsomming van de belangrijkste aandachtspunten:
-
Zet de schuttingpalen niet verder dan 2 meter uit elkaar
-
Zorg ervoor dat het rabathout in de breedte kan werken
-
Bevestig het hout alleen als je genoeg regelwerk gebruikt hebt. De maximale afstand tussen het regelwerk is zo’n zestig centimeter
-
Ga je het hout schroeven? Doe dit niet te dichtbij de kopse kanten
-
Maak je gebruik van Zweeds rabathout? Schroef dan nooit de dunne kant!