SAP-implementatie, wat is dat?

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, want het is een aardig ingewikkeld begrip: SAP-implementatie. Dit is een onderdeel wat komt kijken bij een ERP-systeem. Het kiezen van een juiste partner die veel kennis heeft in de branche waar jij je in bevind is dan ok erg belangrijk. Je moet samen met deze partner allerlei verschillende stappen moeten doorlopen. Het is dan niet geheel onbelangrijk dat deze persoon er ook kennis van heeft. De meningen over SAP-implementatie zijn verdeeld. Er is nog niet veel over bekend en dit begrip is dan ook voor vele een groot vraagteken. Wel komt er tegenwoordig steeds meer informatie over en de mensen die er geïnteresseerd in zijn zullen zich er dan ook in verdiepen. Wij zullen je vandaag eens proberen uit te leggen wat dit precies is en wat het kan doen.

Zo zijn er 6 algemene stappen die je zullen leiden tot een succesvolle SAP-implementatie.

6 stappen tot succesvolle SAP-implementatie

Stap 1: projectvoorbereiding. Het is ontzettend belangrijk dat het gehele project al gepland staat.

Stap 2: business blueprint. Dit houdt in dat dat er workshops worden georganiseerd en daarin vereisten worden uitgewerkt. Dit doe je natuurlijk niet alleen bij workshops maar bij elk soort evenement wat je organiseert.

Stap 3: realisatie. Dit houdt in dat de bedrijfsprocesvereisten worden geïmplementeerd.

Stap 4: laatste voorbereiding. In deze fase worden alle laatste testen gedaan, zoals de naam ook wel zegt.

Stap 5: go-live. Hierin wordt alles echt doorgevoerd en wordt het realiteit. Dit is de overgang naar het nieuwe systeem en kijken of het effectief is.

Stap 6: ondersteuning. In deze fase gaat alle aandacht naar of er verandering heeft plaatsgevonden door de SAP-implementatie.

Misschien heb je echt geen idee wat je net gelezen hebt. Dan is het goed om je eens te verdiepen in wat SAP-implementatie inhoudt. Als je er nooit mee te maken krijgt is het ook niet vanzelfsprekend dat je begrijpt wat het is. 

De keuze

Steeds meer organisaties kiezen tegenwoordig voor een ERP-systeem. SAP-implementatie is dus een onderdeel wat bij zo’n systeem komt kijken. Met een ERP-systeem kunnen er bedrijfsprocessen gemeten worden, zoals productie en finance. Het implementeren is erg belangrijk bij deze systemen. Dit proces bestaat uit 6 algemene stappen:

  • Stap 1: voorbereiden
  • Stap 2: het ontwerp
  • Stap 3: de bouw
  • Stap 4: implementatie
  • Stap 5: livegang
  • Stap 6: beheer

Deze stappen zijn beschreven in andere worden als de 6 stappen tot een succesvolle SAP-implementatie.