Roest tegengaan

Roest is een probleem dat je in alle gebieden en allerlei varianten tegen kunt komen. Niemand wordt blij van roest. Zelfs al is het een woontrend. Roest betekent beschadiging. Het is één van de varianten van corrosie en ontstaat door water en zuurstof. Deze twee tasten staal of andere ijzerlegeringen aan en dat noemen we dan roest. Roest herken je aan de bruinige kleur. Iets dat ooit staal of ijzer was, oogt nu als brokkelig bruin – dat is roest. Maar roest tegengaan is niet onmogelijk. Zeker op de korte termijn kun je roest tegengaan.

Mogelijkheden om roest tegen te gaan

Dat kan op verschillende manieren. Je doet dit bijvoorbeeld gemakkelijk door een coating aan te brengen. Dit is een laag verf of lak die het ijzermateriaal beschermt en tegelijkertijd de mogelijkheid geeft om jouw favoriete kleur ergens voor te kiezen. Je kunt je materiaal ook elektrolytisch verzinken ofwel galvaniseren. Daarmee krijgt je materiaal een laag zink dat beschermt tegen corrosie. Aluminium kun je anodiseren en geeft het materiaal een laag aluminiumoxide. Ook het legeren met bijvoorbeeld chroom kan beschermen tegen corrosie. Dan maak je je materiaal roestvast. Je kunt ook zorgen dat je materiaal niet aangetast wordt door het te isoleren zodat het niet in aanraking komt met water.

Meer informatie

Uitgebreidere tips over roest tegengaan kun je lezen op deze pagina. Hier lees je meer over het tegengaan van roest, maar ook over het ontstaan hiervan. Je kunt bij deze website bovendien terecht voor al je bevestigingsmaterialen, inclusief materialen van roestvrij staal.