Presentatiecursus: voorbereiding is het belangrijkste

presentatiecursus

Ik werk in een kantooromgeving, en moet best met enige regelmaat presentaties verzorgen, voor klanten, collega’s of andere zakelijke relaties van het bedrijf. Ik vond dat zo moeilijk, dat het bedrijf waarvoor ik werk me een presentatiecursus heeft aangeboden. Ik dacht er niet veel aan te hebben, want in het verleden hebben andere mensen me al van alles en nog wat proberen aan te leren om te zorgen dat het presenteren en spreken voor een publiek in het algemeen met beter af zou gaan, zonder daar al te veel resultaat bij te behalen. Ik vond het altijd al eng, en dat is eigenlijk niet meer weggegaan. Tot ik als volwassene een cursus nam, een aantal maanden geleden.

presentatiecursus

Cursus presenteren iets voor jou?

Vroeger, in mijn tienerjaren, vond ik het lastig om naar anderen te luisteren. Hun adviezen en tips sloeg ik vaak in de wind. Tijdens de presentatiecursus probeerde ik wel echt te luisteren, en ik heb er best veel uit gehaald. Wat voor mij het voornaamste is geweest: me goed voorbereiden. Ik dacht altijd wel dat ik goed voorbereid was, maar wat ik eigenlijk deed was de precieze woorden van mijn presentatie uit mijn hoofd leren. Dat hoeft helemaal niet, want dan raak je in paniek als je iets vergeet. Nu leer ik meer de thema’s uit mijn hoofd, en probeer ik het natuurlijker aan te pakken. Kijk online voor de opties!