Hoe moet je een AED gebruiken?Lees het hier

AED gebruiken

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan zomaar voorkomen dat er iemand op de werkvloer een hartstilstand krijgt. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat er snel actie ondernomen wordt. Daarom vind je op veel plekken in Nederland, maar ook in ieder kantoorpand een AED. Een AED gebruiken is niet moeilijk, maar het is wel goed om te weten wat je precies moet doen. 

Een AED wordt gebruikt om iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog te reanimeren. Het hart heeft in deze fase nog een ritmestoornis en beweegt op een ongecontroleerde manier. Dit wordt veroorzaakt door een hartinfarct. Een elektroshock van een AED kan het hart resetten waardoor het normale ritme weer wordt hersteld. Hoe snelle iemand wordt behandeld met een AED, hoe meer kans er is op overleven. Het is dus goed om te weten hoe je een AED gebruikt.

AED gebruiken

Een AED gebruiken doe je zo

Een AED heeft twee elektroden die op de borst van het slachtoffer geplakt moeten worden. Hiermee wordt de huidige status van het hart geanalyseerd. In sommige gevallen zal de AED het advies geven om het hart te defibrilleren. Hierbij wordt er een elektrische schok gegeven die ervoor zorgt dat het hartspierweefsel wordt ontladen. Als het goed is gaat het hart dan weer in het normale ritme kloppen. Een AED werkt bijna altijd hetzelfde maar ziet er soms wat anders uit. Ben je BHV’er? Kijk dan eens goed naar hoe de AED er binnen jouw bedrijf uitziet, zodat je nog sneller handelt.