Een pallet voor mijn bed

kunststof pallets

Een tijdje geleden besloot ik om mijn kamer een make-over te geven, omdat ik toch niks beters te doen had. Ik zocht video’s op het internet en speurde verschillende websites af voor ideeën. Uiteindelijk besloot ik om mijn slaapkamer een ‘rustic- look’ te geven. Ik wist ook precies wat ik hiervoor nodig had: houten pallets voor mijn nieuwe bed. Dit zag er altijd al leuk uit (vond ik), om het matras op pallets te hebben. Dus nu moest ik het internet afspeuren voor pallets. Ik dacht eerst dat pallets alleen in de houten variant bestonden, maar tijdens het zoeken vond ik veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er de klassieke houten pallets, maar tegenwoordig zijn ze ook te vinden gemaakt van kunststof of zelfs karton. Kartonnen pallets leken mij niet echt een goed idee voor een stevig bed, maar de kunststof variant leek mij nog wel interessant.

Voordelen van kunststof pallets

Kunststof pallets zijn gemaakt van onder andere koolstof en waterstof. Dit maakt het kunststof en zorgt ervoor dat zo’n pallet één geheel is. Er zijn geen losse delen aan elkaar getimmerd met schroeven en bouten. Het kan dus niet uit elkaar vallen, waardoor het in het algemeen sterker is dan houten pallets. Het is ook moeilijker te beschadigen, wat erg fijn is want het repareren van kunststof pallets is vrij duur. Omdat er geen losse delen zijn, kunnen deze niet snel gerepareerd worden. De pallets zijn wel licht in gebruik en vochtbestendig, wat fijn is als het voor het originele doeleinden wordt gebruikt: om zware dingen te verplaatsen. Door de vochtbestendigheid kan het tegen elk weertype, waardoor het lang buiten kan staan als dat nodig zou zijn.

Voordelen van houten pallets

Houten pallets daarentegen zijn ongeveer even sterk als de kunststof pallets, alhoewel ze wel de losse delen hebben. Dit is wel de reden dat houten pallets makkelijker en goedkoper te herstellen zijn. Als er een deel afbreekt of stuk gaat, kan dit snel weer gemaakt worden. Als het hele pallet stuk is, zijn er nieuwe op vele plekken te vinden. Houten pallets zijn bijna overal de helft van de prijs van kunststof pallets, wat natuurlijk ook wel een pluspuntje is. Als de houten pallets niet meer gebruikt kunnen worden, worden delen ervan in andere pallets gestopt om het te recyclen. De andere delen worden vaak milieuvriendelijk verwerkt. En als laatst zien houten pallets er natuurlijk rustieker uit, waardoor het sneller gebruikt zal worden als decoratiemateriaal, overal in en rondom het huis (wat ik ook veel tegen ben gekomen tijdens het afspeuren van het internet voor ideeën).

Voor het verplaatsen van goederen zijn er dus veel opties in pallets, maar pallets kunnen ook op vele andere manier gebruikt worden.