Deurknoppen kopen – ‘beslag’ van bolletjes

Meestal als je tegenwoordig een voordeur van buiten wilt openen, gebruik je je sleutel en duw je tegen een vaak fraai vormgegeven bolvormige deurknop, eentje die zelf niet draait maar muurvast zit. De bolvorm is dus om tegenaan te drukken terwijl je de deur van het kozijn los hebt gehaald door met de deursleutel te draaien. De mooi vormgegeven voordeurknoppen hebben vaak iets representatiefs, soms bijna iets koninklijks. Het is dan ook de eerste toegang tot je eigen paleisje. Je kunt goedkope maar ook bijzonder dure deurknoppen kopen; kwestie van smaak en natuurlijk budget.

Kindvriendelijke deurknoppen kopen

Dat betekent niet dat de deurknop enkel aan de voordeur of aan een andere buitendeur gemonteerd wordt. Ook binnen in huis kun je deur na deur kiezen voor mooie ronde en wel draaiende knoppen. Los van het punt dat je knopvormen als deuropeners mooi vindt staan, zijn ze ook heel handig als je kleine kinderen thuis hebt. Anders dan bij de voordeur kun je de bolknoppen van binnendeuren vaak wel draaien. Al draaiende trekt het loopslot binnenin de deur zijn dagschoot dan uit het kozijn zodat de deur opent. Op dezelfde wijze als een deurklink, dus. Alleen kunnen kleine kinderen heel gemakkelijk aan een deurklink gaan hangen zodat ze er vandoor kunnen gaan. En jij erachteraan moet. Met de bolvorm hebben de kleintjes het heel wat moeilijker want hier kunnen ze dus niet hun gewicht aan hangen. Nu moeten ze feitelijk gaan draaien en voor kleine kinderen lukt dat niet. Dat kan een goede reden zijn voor deurknoppen kopen.

Waar zijn de knoppen van gemaakt?

Deurknoppen worden van velerlei materiaal gemaakt. Soms zelfs van glasmateriaal of van plastic. Die materialen komen echter minder vaak voor dan de volgende top zes:

• Staal

• IJzer

• Roestvaststaal (ofwel RVS)

• Hout (meestal hardhout)

• Messing (brons)

• Chroom

Er zijn ook zachthouten knoppen in de handel. Die zijn doorgaans gemaakt van dennenhout: vuren of grenen. Die zijn bedoeld voor binnendeuren want nogal snel aangetast door weersomstandigheden als ze op een buitendeur worden vastgezet. Hardhouten knoppen zoals meranti kunnen beter tegen extreem weer maar zijn wel vatbaar voor beschadigingen. Dan heb je met staal een knop die ongeveer alles aankan.

Onbeweeglijk en draaiend tegelijkertijd?

De volgende gewone types deurknoppen kopen:

• Vaste, niet draaiende deurknop op schild

• Vaste, niet draaiende deurknop op rozet

• Draaibare deurknop

De beide vaste types zijn veelal gereserveerd voor de voordeur. Dat wil zeggen: voor de buitenzijde van de voordeur. Want vaak is aan de binnenzijde, in de half of gang dus, wel een draaibaar model gemonteerd. Dat is handig want zo kun je iemand vanuit je huis snel naar binnen laten. Je hoeft dan voor het openen van de deur niet eerst je sleutel te zoeken.

Deurknoppen kopen en onderhouden

Je hoeft je niet teveel zorgen te maken over het onderhoud, als je een bepaalde knop wilt kopen. Want deurknoppen hebben weinig behandeling nodig. Alleen de houten varianten kunnen zo nu en dat wat olie of was gebruiken. Schoonmaakmiddelen zijn soms zelfs slecht voor deurknoppen. Ga je deurknoppen kopen van RVS? Dan mag elk schoonmaakmiddel wel weer gebruikt worden. RVS kan zo’n beetje alle chemicaliën wel aan.